Profilaktyka próchnicy u dzieci

Profilaktyka próchnicy u dzieci

Pierwszym etapem zapobiegania próchnicy u dzieci jest już okres ciąży! 

Podatność zębów mlecznych na próchnicę kształtuje się już w okresie płodowym i niemowlęcym, przed wyrznięciem zębów oraz w okresie 2-3 lat po ich wyrznięciu. Wczesny okres ciąży często powoduje zmianę nawyków żywieniowych, związanych ze wzrostem spożycia węglowodanów czy pojadaniem między głównymi posiłkami. Dieta kobiety ciężarnej obfitująca w wysoko węglowodanową dietę jest również przyczyną mniejszej odporności na próchnicę u jej dziecka. Pojawiające się niedobory białkowe w diecie matki mogą prowadzić do zmniejszenia wielkości zębów, zmniejszonego kształtu koron, upośledzonego wapnienia zębiny, a w konsekwencji zwiększonej podatności na próchnicę. 
Udowodniono również, że obecność licznych ognisk próchnicy zębów u matki zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy wczesnej u dziecka.


Dlatego należy pamiętać, że w czasie ciąży powinny być spełnione również optymalne warunki dla rozwoju zawiązków zębowych płodu poprzez stosowanie właściwej diety i suplementację witaminowo-mineralną oraz obniżenie ilości drobnoustrojów próchnicotwórczych w jamie ustnej matki. 

W okresie niemowlęcym do czynników próchnicotwórczych należą także niewłaściwe odżywianie, pojenie niemowląt słodkimi płynami w celu uspokojenia, głównie w czasie snu, choroby przebyte przez dziecko oraz antybiotyki podawane w okresie niemowlęcym. Duże znaczenie dla właściwego rozwoju i mineralizacji zębów dziecka ma jego dieta. Mleko, stanowiące główny składnik pożywienia u niemowląt nie należy do czynników próchnicotwórczych, mimo iż zawiera w swoim składzie dwucukier laktozę. Mleko zawiera także w swoim składzie związki mineralne, takie jak wapń i fosforany, które wspomagają mineralizację szkliwa. Ponadto, obecna w mleku kazeina, posiada zdolność wiązania jonów wapnia, pokrywa powierzchnię zębów, spowalniając w ten sposób proces próchnicowy.

Wczesna kolonizacja jamy ustnej dziecka przez bakterie Streptococcus mutans również stanowi ryzyko rozwoju zmian próchnicowych u małych dzieci. Przenoszenie bakterii próchnicowych na dziecko następuje od dorosłych. Często rodzice lub opiekunowie niemowląt zamiast mycia przyborów takich jak smoczek czy łyżeczka, używanych przez dziecko oblizują je. Jest to najprostsza droga przeniesienia bakterii próchnicotwórczych pochodzących z jamy ustnej osoby dorosłej do jamy ustnej dziecka.

Okres poniemowlęcy to głównie okres częstego podjadania między posiłkami, nocnego karmienia butelką (w czasie spoczynku jest zmniejszone wydzielanie śliny, co przedłuża ekspozycję wyrzniętych zębów na działanie węglowodanów). Często w nadmiarze zjadane przez dzieci pokarmy i napoje z dużą ilością cukrów powodują szybki spadek pH płytki nazębnej poniżej tzw. krytycznego. Ten niekorzystny odczyn płytki nazębnej może utrzymywać się nawet godzinę po posiłku i sprzyjać demineralizacji szkliwa.

Duże znaczenie ma również rodzaj spożywanych pokarmów. Im bardziej lepki pokarm i dłużej przetrzymywany w jamie ustnej, tym większe ryzyko rozwoju próchnicy. Dlatego zjawisko przedłużonego przeżuwania działa bardzo niekorzystnie na szkliwo zębów. Przedłużone przeżuwanie, wymioty, choroba refluksowa przełyku, zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia) są czynnikami pogłębiającym erozję uzębienia, poprzez ciągłą obecność kwasu żołądkowego w jamie ustnej.

Skontaktuj się z nami lub zostaw nam Swoje dane, oddzwonimy!

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani konsultacją profilaktyczną, macie pytania czy wątpliwości, to serdecznie zapraszamy do naszego gabinetu Prodental na wizytę konsultacyjną. Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie nurtujące Państwa pytania. 

Zadzwoń + 48 507 164 603 i umów się na konsultację. Lekarz oceni stan Twojego uzębienia, poznasz plan i koszty leczenia.